ABOUT

Witaj na stronie Figand! Jesteśmy jedną z niewielu polskich firm, które mogą pochwalić się wielopokoleniową tradycją.

Poznaj historię firmy Figand oraz zobacz nasze produkty
01.
Kim jesteśmy?
Zakład mleczarski Figand jest producentem wyrobów całkowicie wyprodukowanych z polskiego mleka.
02.
Co robimy?
Specjalizujemy się w świeżych produktach mleczarskich o krótkich terminach przydatności. Wytwarzamy także produkty dla HoReCa, gastronomii i branży cukierniczo-piekarniczej.
03.
Jak to robimy?
Dzięki długoletniemu doświadczeniu, wiedzy i wykwalifikowanej kadrze nasze produkty są najwyższej jakości.

Krótka historia naszej firmy

1992
FigAND
założyciele Leszek i Anita Figarscy
1998
Pierwsze Nagrody
"Polski Producent Żywności Roku" I miejsce w "Agroliga 2000" kategoria firma roku"
innowacyjna hala
2003
Budowa nowoczesnej hali produkcyjnej
powierzchnia 2500m2
2004
Export za granicę
Po wejściu Polski do UE, następuje poszerzenie rynków sprzedaży o Anglię, Włochy, Czechy, Słowację, Węgry i Niemcy
2006
Aktywność społeczna
Wspomaganie domów dziecka, domów pomocy społecznej, kuchni dla ubogich, klubów sportowych, dzieci i młodziezy
2008
Nowe produkty
Opracowanie nowych technologii: 3-składnikowy Świeżuch, 1-składnikowe śmietany Smaczne i inne produkty bez zbędnych polepszaczy
specjalistyczna kontrola
2013
Wdrożenie BRC i IFS
czyli dwóch najwyżej certyfikowanych międzynarodowych systemów bezpieczeństwa żywności
2017
Inwestycje
Budowa drugiej hali produkcyjnej, automatyzacja, modernizacja oczyszczalni ścieków, poszerzenie floty transportowej
O NAS

Zakład Mleczarski Figand

Początki firmy rodzinnej, jaką jest teraz „FigAnd”, sięgają roku 1992, kiedy to członkowie rodziny Figarskich założyli małą mleczarnie we wsi Wawrzyszów skupując 1500 litrów mleka dziennie i zatrudniając 3 osoby. Handlowa siedziba firmy znajduje się w Radomiu. Obecnie firma Figand jest spółką jawną zatrudniającą 130 osób, działającą na obszarze całej Polski i za granicą, wytwarzając produkty o najwyższej jakości. Powierzchnia zakładu zawiera 2 hale produkcyjne, 2 laboratoria, 3 magazyny produktów gotowych i opakowań, aparatownie, kotłownie, oczyszczalnie ścieków, warsztat samochodowy, własną flotę transportową i biura. Firma pozostała firmą rodzinną, aktywnie udzielającą się społecznie, wspierającą regionalny sport i dbającą o otaczające ją środowisko.

Figand, firma rodzinna, bardzo stawia na rozwój równoległy do rozwoju koncernów zagranicznych. Oprócz spełniania podstawowych wymagań państwowych urzędów kontroli, Figand, posiada najwyżej certyfikowane międzynarodowe systemy bezpieczeństwa żywności BRC i IFS. Certyfikaty te zostały opracowane przez zrzeszonych członków Niemieckiej Federacji Handlu Detalicznego (HDE), członków francuskiego odpowiednika (FCD) i Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów (BRC). „Ich zasadniczym założeniem jest umożliwienie oceny systemów bezpieczeństwa i jakości żywności u wszystkich dostawców w ujednolicony sposób. Wymagania zawarte w BRC i IFS gwarantują, że produkowana żywność jest na wysokim, satysfakcjonującym poziomie jakości i bezpieczeństwa.”- Anita Figarska, Dyrektor ds. Jakości. Zakład mleczarski Figand, aby przejść bardzo rygorystyczne audyty tych organizacji musiał odpowiednio przygotować swój park maszyn, zainwestować w modernizację, wdrożyć nowe systemy i wyszkolić kadrę. W związku ze spełnieniem wszelkich wymagań, Figand od 4 lat co roku przechodzi pomyślnie kontrole i zostaje wyróżniony najwyżej ocenianym certyfikatem jakości BRC i IFS.

Formularz kontaktowy
en_USEnglish
pl_PLPolish en_USEnglish