Krótka historia naszej firmy
1992
FigAND
Założyciele zakładu mleczarskiego Figand Sp.J - polskiej firmy rodzinnej - rodzina Figarskich
1993
Kontrola jakości
Wdrożenie systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, HACCAP, spełnienie wymagań urzędów państwowych, regularne kontrole sanepidu i weterynarii, audyty sieci handlowych
1998
Pierwsze Nagrody
"Polski Producent Żywności Roku" I miejsce w "Agroliga" kategoria firma roku, wyróżnienia Puls Biznesu, Forbes'a, itp.
2000
Szybki rozwój
Potrzeba większego zaplecza personalnego, maszynowego i dalszych inwestycji
2003
Budowa nowoczesnej hali produkcyjnej
Mocny handel, nowe kontrakty, dobre relacje z rolnikami, troska o personel
2006
Innowacyjne produkty
Świeżuch - jedyny serek na rynku, o tylko 3 składnikach! Zdrowe produkty bez zbędnych polepszaczy.
2010
Rozwój poza granice kraju
Produkty dostępne są na terenie: Anglii, Czech, Słowacji, Niemiec
2013
Wdrożenie BRC i IFS
Najwyżej certyfikowane międzynarodowe systemy bezpieczeństwa żywności
2014
Dalsza automatyzacja firmy
Linia do produkcji twarogów stałowagowych, linia ultrafiltracji, nowe pakowaczki, detektory metali, itd.
2016
Produkt Roku - Świeżuch
"Perła Powiatu" za najlepszy produkt roku 2016 - serek homogenizowany Świeżuch
2017
Budowa drugiej hali produkcyjnej
2 hale produkcyjne, 2 laboratoria, 3 magazyny produktów i opakowań, aparatownia, kotłownia, oczyszczalnia ścieków, warsztat samochodowy, flota transportowa, biura
2018
25-lecie firmy FigAnd!
Po 25 latach, Figand zatrudnia ponad 130 osób, skupiamy ponad 100.000l mleka dziennie, FigAnd jest liderem w produkcji marek własnych sieci handlowych w Polsce.