Figand, firma rodzinna, bardzo stawia na rozwój równoległy do rozwoju koncernów zagranicznych. Oprócz spełniania podstawowych wymagań państwowych urzędów kontroli, Figand, posiada najwyżej certyfikowane międzynarodowe systemy bezpieczeństwa żywności BRC i IFS. Certyfikaty te zostały opracowane przez zrzeszonych członków Niemieckiej Federacji Handlu Detalicznego (HDE), członków francuskiego odpowiednika (FCD) i Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów (BRC). ?Ich zasadniczym założeniem jest umożliwienie oceny systemów bezpieczeństwa i jakości żywności u wszystkich dostawców w ujednolicony sposób. Wymagania zawarte w BRC i IFS gwarantują, że produkowana żywność jest na wysokim, satysfakcjonującym poziomie jakości i bezpieczeństwa.?- Anita Figarska, Dyrektor ds. Jakości. Zakład mleczarski Figand, aby przejść bardzo rygorystyczne audyty tych organizacji musiał odpowiednio przygotować swój park maszyn, zainwestować w modernizację, wdrożyć nowe systemy i wyszkolić kadrę. W związku ze spełnieniem wszelkich wymagań, Figand od 4 lat co roku przechodzi pomyślnie kontrole i zostaje wyróżniony najwyżej ocenianym certyfikatem jakości BRC i IFS.